W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z szynką i świeżym szpinakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta z szynką i świeżym szpinakiem

Przyjemna, solidna, ale nie ciężka, kolacyjna tarta ze świeżym szpinakiem, który właśnie jest nowalijką!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone)
  • 300 g świeżego młodego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 4 spore plastry dobrej gotowanej szynki
  • 250 g gęstej śmietany kremowej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • trochę mąki do wałkowania

Tarta z szynką i świeżym szpinakiem - Opis przyrządzania:

Zagniatamy Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Formę do tarty (o średnicy 26-28 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Szpinak starannie płuczemy w kilku zimnych wodach i osączamy starannie. Jeśli szpinak nie jest tak młody, jak się nam wydawało, odrywamy grube ogonki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy szpinak. Smażymy chwilę, mieszając, aż listki zwiędną, a reszta wody wyparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Szynkę kroimy w paski.
Śmietanę, jajka i parmezan mieszamy starannie na gładką masę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Szczypiorek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na spory placek, podsypując mąką. Przekładamy ostrożnie placek do przygotowanej formy i dopasowujemy go do jej kształtu, dociskając brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy.
Na cieście równomiernie rozkładamy szpinak i paski szynki, po czym zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
Wstawiamy tartę do piekarnika, a po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż masa w tarcie zastygnie i zacznie się apetycznie rumienić.
Tartę wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia, stawiając formę na metalowej kratce.
Tartę podajemy na ciepło, ale nie gorąco, w towarzystwie sałaty i wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tarta z szynką i świeżym szpinakiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tarta z szynką i świeżym szpinakiem przepisy:

  • Tarta ze świeżym szpinakiem
    Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.
  • Tarta z białym serem i szpinakiem
    Sympatyczna letnia tarta, doskonała właśnie na letnio. Micha sałaty obowiązkowa!
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.


Podziel się linkiem:




Komentarze: