Papryki trochę typu "przegląd tygodnia", ale to nadzienie okazało się wyjątkowo udane. Najlepiej sprawdzają się jasnozielone papryki tureckie, choć za pierwszym razem użyłam świeżych zielonych papryczek jalapeno - i to było świetne, ale nie każdy lubi pikantne dania...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšwietne nadziewane papryki - Opis przyrzÄ…dzania:
Paprykom odcinamy ogonki wraz z kawałkiem strąka tak, żeby powstały "czapeczki". Ostrożnie, żeby nie przebić ścianek papryki, usuwamy pestki. Starannie myjemy zarówno strąki, jak i ogonki. Biały ser rozgniatamy z bryndzą. Dodajemy ryż, jajko, parmezan i (opłukane i osuszone) kiełki. Starannie mieszamy, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Nadzieniem nadziewamy papryki, przykrywamy "czapeczkami" i przypinamy je wykałaczkami. W solidnym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie gorąca, szybko osmażamy papryki, po czym wlewamy wywar. Rondel przykrywamy i dusimy papryki na małym ogniu przez pół godziny. Podajemy na gorąco lub ciepło (lepsze), z jakąś kolorową sałatką lub jarzynką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Świetne nadziewane papryki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |