W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słoneczko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Słoneczko

Mocny, nie za słodki koktajl o pomarańczowym aromacie - Campari nie tylko "uwytrawnia" smak, ale dodaje też koloru.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350 ml Campari
  • 120 ml Cointreau
  • 200 ml ginu
  • pomarańcza
  • lód

Słoneczko - Opis przyrządzania:

Campari, Cointreau i gin wstawiamy kilka godzin wcześniej do lodówki. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy, razem ze skórką, w zgrabne cząstki. Oziębione alkohole odmierzamy do szklanego dzbanka i mieszamy długą łyżką. Do szklaneczek lub kieliszków wrzucamy po kostce lodu, nalewamy koktajl, a brzeg każdej szklaneczki (kieliszka) dekorujemy cząstkami pomarańczy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Słoneczko: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Słoneczko przepisy:

  • Ropuszka
    Niezbyt mocny koktajl o mile cytrusowych nutach. Pochodzenie nazwy owiane jest (dla mnie przynajmniej) tajemnicą.
  • Rafa koralowa
    Koktajl ten nazwę swoją zawdzięcza barwie - płytkiego, ciepłego morza.
  • Najgorszy Dzień Roku Najgorszy Dzień Roku
    W oryginale Blue Monday. Właściwie koktajl ten powinien się nazywać Remedium na Najgorszy Dzień Roku, bo naprawdę jest optymistyczny, ale byłaby to za długa nazwa.
  • Mimoza
    Uwaga, kochani! Ten przepis ma numer 1000!!! (a jest to uroczysty śniadaniowy koktajl na wielkie okazje; dla tych, którzy mogą pijać przed południem).
  • Klasyczne daiquiri
    Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: