W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poncz jabłeczny z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Poncz jabłeczny z pomarańczami

Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 8 goździków
  • 6 szklanek (półtora litra) naturalnego soku z jabłek (najlepiej prosto z sokowirówki)
  • 6 lasek cynamonu
  • jasny miód do smaku
  • 200 ml calvadosu
  • sok z cytryny do smaku

Poncz jabłeczny z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie. Jedną odkładamy do ozdoby, 2 kroimy w spore kawałki i wkładamy do garnka. Z pozostałych 2 wyciskamy sok i wlewamy go do tego samego garnka. Dodajemy goździki.
Dolewamy sok z jabłek - najlepiej zrobiony samemu, z sokowirówki, ale jeśli to nie wchodzi w grę, bierzemy naturalnie mętny sok jabłkowy bez dodatku cukru. Dodajemy 2 laski cynamonu i tyle miodu, ile nam odpowiada.
Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia, mieszając, żeby miód się rozpuścił.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny (na czas jesiennego spaceru...).
Tuż przed podaniem dolewamy calvados i podgrzewamy napój niemal do wrzenia.
Ostatnią pomarańczę kroimy w plasterki i rozdzielamy między szklanki. Do każdej szklanki wkładamy po lasce cynamonu.
Gorący napój doprawiamy do smaku - o ile trzeba - sokiem z cytryny, po czym nalewamy do szklanek i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poncz jabłeczny z pomarańczami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Poncz jabłeczny z pomarańczami przepisy:

  • Grzaniec z cydru
    Mrozy tak długo się utrzymują, że znudziło mi się już grzane wino (!). A że czymś jednak trzeba się rozgrzewać, oto przepis na słabszy, ale równie skuteczny trunek!
  • Miodówka na gorąco
    Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).
  • Gorąca biała czekolada z imbirem Gorąca biała czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Smoothie z mango
    Śniadanie lub deser - do wyboru.
  • Konfitura z jabłek Babci Luli
    Staroświecka konfitura, specjalność mojej Babci Luli (Heleny Sokołowskiej). Jabłka mają dużo pektyn, więc kostki antonówek nie pływają w słodkim syropie, jak na przykład wiśnie, ale ścinają się w przepyszną galaretkę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: