Cukinii z łososiem do twarzy (i vice versa).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Łosoś z cukinią - Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (odcinając, rzecz jasna, końcówki). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie już gorące, wrzucamy cukinię i czosnek, lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Smażymy minutę-dwie na sporym ogniu, mieszając, po czym dolewamy śmietanę. Wciskamy trochę soku z cytryny (do smaku) i zagotowujemy. Na cukinii kładziemy filety z łososia, solimy i skrapiamy cytryną. Patelnię przykrywamy i dusimy danie na niedużym ogniu przez 5-10 minut, aż łosoś będzie ugotowany (czas duszenia zależy od grubości filetów). Przekładamy kawałki ryby na ogrzane talerze. Do cukinii na patelni dodajemy kilka posiekanych listków mięty, mieszamy i rozkładamy wokół łososia. Każdą porcję ozdabiamy plasterkiem cytryny i małą gałązką mięty. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami lub czosnkowym piure.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |