To jest danie z gatunku tych, które naprawdę sprawiają mi przyjemność - zarówno w przygotowaniu (szybko i bez zamętu), jak i w jedzeniu (po pierwsze krewetki, po drugie jemy łapkami). Takie małe danka dzielę na brydżowe (bez sosów, żeby się karty nie sklejały) i telewizyjne (żeby nie trzeba było patrzeć w talerz). To jest to drugie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z sosem kaparowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki pozbawiamy głów i obieramy z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki (żeby było za co złapać). Płuczemy i osuszamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy z solą (1/4 łyżeczki) na piure. Mieszamy w misce z kminem rzymskim, papryką, kolendrą i łyżką oliwy. Wkładamy krewetki i starannie mieszamy.
Teraz robimy sos: mieszamy razem majonez i jogurt.
Kapary osuszamy na papierze kuchennym i siekamy, po czym dodajemy do majonezu z jogurtem.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobniutkiej tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżeczkę. Wyciskamy sok - potrzeba nam 1-2 łyżki, w zależności od upodobań.
Skórkę i sok z limetki dodajemy do sosu, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Trzymamy w chłodzie.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy łyżkę-dwie oliwy, a kiedy będzie gorąca, wkładamy połowę krewetek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, zdejmujemy na ogrzany talerz i trzymamy w cieple.
Smażymy resztę krewetek, przekładamy na talerz i niesiemy na stół, wraz z sosem w miseczce.
Do tego różowe wino, dobry film i dużo serwetek!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z sosem kaparowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |