W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z sosem kaparowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Krewetki z sosem kaparowym

To jest danie z gatunku tych, które naprawdę sprawiają mi przyjemność - zarówno w przygotowaniu (szybko i bez zamętu), jak i w jedzeniu (po pierwsze krewetki, po drugie jemy łapkami). Takie małe danka dzielę na brydżowe (bez sosów, żeby się karty nie sklejały) i telewizyjne (żeby nie trzeba było patrzeć w talerz). To jest to drugie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 48 dorodnych surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 4 szczodre łyżki dobrego majonezu
  • 4 szczodre łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka osączonych z zalewy kaparów
  • limetka

Krewetki z sosem kaparowym - Opis przyrządzania:

Krewetki pozbawiamy głów i obieramy z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki (żeby było za co złapać). Płuczemy i osuszamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy z solą (1/4 łyżeczki) na piure. Mieszamy w misce z kminem rzymskim, papryką, kolendrą i łyżką oliwy. Wkładamy krewetki i starannie mieszamy.
Teraz robimy sos: mieszamy razem majonez i jogurt.
Kapary osuszamy na papierze kuchennym i siekamy, po czym dodajemy do majonezu z jogurtem.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobniutkiej tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżeczkę. Wyciskamy sok - potrzeba nam 1-2 łyżki, w zależności od upodobań.
Skórkę i sok z limetki dodajemy do sosu, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Trzymamy w chłodzie.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy łyżkę-dwie oliwy, a kiedy będzie gorąca, wkładamy połowę krewetek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, zdejmujemy na ogrzany talerz i trzymamy w cieple.
Smażymy resztę krewetek, przekładamy na talerz i niesiemy na stół, wraz z sosem w miseczce.
Do tego różowe wino, dobry film i dużo serwetek!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z sosem kaparowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z sosem kaparowym przepisy:

  • Cejlońskie curry z krewetek
    Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.
  • Krewetki w limetkowej marynacie
    Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
  • Krewetki z grzybami shiitake
    Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.
  • Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
    Danie popularne w wielu krajach, mających szeroki dostęp do krewetek. Ten konkretny przepis pochodzi z Hiszpanii, ale podobne znajdziemy we Francji czy Włoszech. Jest to jedno z najlepszych dań na świecie. Krewetki smażymy w skorupkach i obieramy je palcami - konieczna duża ilość serwetek!
  • Krewetki z sherry
    Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: