Smaczny sposób podania dorsza, w śmietanowym sosie zaostrzonym musztardą. Musztardy można, rzecz jasna, dać więcej, jeśli ktoś (tak jak ja) darzy tę przyprawę szczególnym uczuciem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorsz z sosem śmietanowym (i odrobiną musztardy) - Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Pęsetką usuwamy ewentualne pozostałe ości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy porcje dorsza. Smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż ryba będzie niemal gotowa. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy wino i dodajemy musztardę. Starannie mieszamy i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dolewamy śmietankę i, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy porcje dorsza i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Przekładamy rybę na ogrzane talerze. Do sosu dodajemy natkę, mieszamy i polewamy dorsza. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorsz z sosem śmietanowym (i odrobiną musztardy): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |