W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Biscotti z pieprzem i migdałami

Małe danie

Biscotti z pieprzem i migdałami

Biscotti z pieprzem i migdałami

Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilkadziesiąt kromek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • odrobina masła do smarowania foremki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziaren różowego pieprzu
  • 2 białka
  • 90 g cukru
  • 90 g zwykłej mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g całych migdałów

Biscotti z pieprzem i migdałami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem średniej wielkości keksówkę (jeśli ktoś nie ufa swej foremce, niech dodatkowo wyłoży ją papierem do pieczenia).
Pieprz czarny i różowy roztłukujemy lekko w moździerzu.
Białka (w temperaturze pokojowej) wlewamy do miski i zaczynamy ubijać ręcznym mikserem. Kiedy tylko się spienią, wsypujemy cukier i ubijamy dalej na wysokich obrotach, aż będą białe i gęste - czyli jakieś 5 minut.
Mąkę przesiewamy z imbirem i cynamonem, dodajemy sporą szczyptę soli.
Mieszamy delikatnie ubite białka z mąką z przyprawami, aż powstanie jednolite ciasto. Dodajemy pieprz i migdały i znów starannie, choć delikatnie, mieszamy.
Przekładamy ciasto do przygotowanej foremki, wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut, aż będzie z wierzchu przyrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, nie wyjmując z foremki - najlepiej po prostu odstawić ciasto na noc, pod ściereczką, będzie się nazajutrz lepiej kroiło.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Ciasto wyjmujemy z foremki i kroimy bardzo ostrym długim nożem na możliwie cienkie kromki. Do użytku codziennego możemy ciasto pokroić poprzecznie w małe kromki, ładniej jednak wygląda, jeśli pokroimy ciasto wzdłuż, tak jak na zdjęciu. Kromki nie powinny być grubsze, niż 3 mm.
Układamy biscotti pojedynczą warstwą na blasze i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. W czasie pieczenia przynajmniej raz przewracamy na drugą stronę.
Gotowe biscotti powinny mieć złoty kolor i być zupełnie suche.
Upieczone biscotti studzimy, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Biscotti z pieprzem i migdałami: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: