W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Biscotti z pieprzem i migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Biscotti z pieprzem i migdałami

Biscotti z pieprzem i migdałami

Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilkadziesiąt kromek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • odrobina masła do smarowania foremki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziaren różowego pieprzu
  • 2 białka
  • 90 g cukru
  • 90 g zwykłej mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g całych migdałów

Biscotti z pieprzem i migdałami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem średniej wielkości keksówkę (jeśli ktoś nie ufa swej foremce, niech dodatkowo wyłoży ją papierem do pieczenia).
Pieprz czarny i różowy roztłukujemy lekko w moździerzu.
Białka (w temperaturze pokojowej) wlewamy do miski i zaczynamy ubijać ręcznym mikserem. Kiedy tylko się spienią, wsypujemy cukier i ubijamy dalej na wysokich obrotach, aż będą białe i gęste - czyli jakieś 5 minut.
Mąkę przesiewamy z imbirem i cynamonem, dodajemy sporą szczyptę soli.
Mieszamy delikatnie ubite białka z mąką z przyprawami, aż powstanie jednolite ciasto. Dodajemy pieprz i migdały i znów starannie, choć delikatnie, mieszamy.
Przekładamy ciasto do przygotowanej foremki, wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut, aż będzie z wierzchu przyrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, nie wyjmując z foremki - najlepiej po prostu odstawić ciasto na noc, pod ściereczką, będzie się nazajutrz lepiej kroiło.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Ciasto wyjmujemy z foremki i kroimy bardzo ostrym długim nożem na możliwie cienkie kromki. Do użytku codziennego możemy ciasto pokroić poprzecznie w małe kromki, ładniej jednak wygląda, jeśli pokroimy ciasto wzdłuż, tak jak na zdjęciu. Kromki nie powinny być grubsze, niż 3 mm.
Układamy biscotti pojedynczą warstwą na blasze i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. W czasie pieczenia przynajmniej raz przewracamy na drugą stronę.
Gotowe biscotti powinny mieć złoty kolor i być zupełnie suche.
Upieczone biscotti studzimy, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Biscotti z pieprzem i migdałami: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Biscotti z pieprzem i migdałami przepisy:

  • Pistacjowe biscotti
    Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.
  • Moje własne, autorskie biscotti Moje własne, autorskie biscotti
    Biscotti, jak sama nazwa wskazuje, to ciasteczka dwa razy pieczone - dzięki temu są dość twarde i dobrze się przechowują. W ustach się jednak rozpływają, a już kiedy zamoczymy je w kawie lub - jeszcze lepiej - w kieliszku z vin santo... Różowy pieprz i sproszkowana tonka są może nietypowym dodatkiem, ale odrobina wytrawności bardzo mi tu odpowiadała.
  • Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers
    Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Sernik pani Lalki (szarpany)
    Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
  • Łosoś z ziołami w cieście francuskim
    Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.


Podziel się linkiem:




Komentarze: