Bardzo smaczny dodatek do wszelkich ryb. Nieźle też smakują z kawałkiem pieczonej jagnięciny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki w szafranowym sosie - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 12-15 minut, aż widelec da się gładko wbić w wybrany ziemniaczek. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Wywar warzywny wlewamy do rondla, dodajemy szafran i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy sok cytrynowy, łyżkę cukru, 6 łyżek oliwy z oliwek i sporo świeżo mielonego pieprzu. Zdejmujemy rondel z ognia. Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do wywaru. Mieszamy delikatnie i zostawiamy, aż ziemniaki wystygną. Ziemniaki lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy drobniutko usiekaną natką i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaki w szafranowym sosie: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |