Pyszny obiad w 20 minut - mielone pulpety cielęce z pomidorami i serem. Bez smażenia, sam piekarnik wystarcza. Podajemy ze smażonymi kartofelkami lub piure, sałatą i fasolką szparagową.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zapiekane kotleciki cielęce - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Chleb rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Nasiąknięty chleb odciskamy z nadmiaru mleka, rozgniatamy na paćkę i mieszamy z mieloną cielęciną.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Do masy mięsnej wbijamy jajko, solimy, dodajemy oregano (lub majeranek) i doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę - najlepiej ręką.
Z masy toczymy 4 kule, lekko je spłaszczamy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce.
Pomidor myjemy i kroimy horyzontalnie na 4 plastry. Na każdym kotlecie kładziemy plaster pomidora, posypujemy gruyerem i parmezanem i lekko skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż ser się przyrumieni.
Podajemy na gorąco, z kartofelkami i sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zapiekane kotleciki cielęce: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |