W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Nadziewane zraziki cielęce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Nadziewane zraziki cielęce

Lekkie, letnie danie obiadowe o włoskich korzeniach. W przepisie nie podałam proporcji, gdyż zależą one od ilości osób przy stole. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kuskus i wielka micha zielonej sałaty.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ile porcji
  • tyle: plastrów cielęcej sznyclówki
  • plastrów szynki parmeńskiej
  • suszonych pomidorów
  • kawałków (małych) mozarelli i 2 razy tyle listków świeżej bazylii
  • masło

Nadziewane zraziki cielęce - Opis przyrządzania:

Rozbijamy mięso cienko tłuczkiem. Na każdym plastrze mięsa kładziemy plaster szynki parmeńskiej, 2 listki świeżej bazylii, suszony pomidor osączony z oleju i kawałek mozarelli (najlepiej prawdziwej włoskiej). Mięso z dodatkami rolujemy i związujemy białą nitką lub spinamy wykałaczką. Solimy i smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy i smażymy mięso dalej na średnim ogniu, aż mozarellla zacznie wypływać ze zrazików, czyli jakieś 5 minut. Podajemy, pamiętając o usunięciu nitek, z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Nadziewane zraziki cielęce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Nadziewane zraziki cielęce przepisy:

  • Smażona szynka parmeńska
    Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.
  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Puchaty omlet z parmezanem
    Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
  • Przepiórki z szynką parmeńską
    Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...
  • Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem
    Przyznaję bez bicia, że nie widziałam nigdzie we Włoszech takich zawijanych zrazów... Jednak kombinacja włoskiej szynki, kaparów i orzeszków piniowych w nadzieniu, a pomidorów i świeżej bazylii w sosie, wydaje mi się inspirowana kuchnią Pięknej Italii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: