W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Truskawka z bąbelkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Truskawka z bąbelkami

Letni napój na upalny wieczór przy smakowicie dymiącym grillu. Tylko truskawki muszą być naprawdę dobre - gruntowe i dojrzałe, żadne tam plastikowe podróby!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 dojrzałych truskawek
  • łyżka cukru
  • 6 łyżek Cointreau
  • butelka zimnego wytrawnego wina musującego (np. Cava)

Truskawka z bąbelkami - Opis przyrządzania:

Truskwaki myjemy, usuwamy szypułki (w takiej kolejności, żeby nie nasiąkały wodą) i kroimy w plasterki. Posypujemy łyżką cukru i polewamy Cointreau. Odstawiamy na 10 minut. Dzielimy truskawki wraz z płynem, w którym się macerowały, pomiędzy 6 kieliszków. Dopełniamy bardzo zimnym winem musującym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Truskawka z bąbelkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Truskawka z bąbelkami przepisy:

  • Pomarańczowa sabayon
    Między deserem a napojem - pomarańczowa wersja popularnego włoskiego dania.
  • Brzoskwinie z bezą
    Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
  • Mrożone daiquiri truskawkowe
    Wspaniały letni koktajl, doskonały sposób degustacji dojrzałych truskawek. Ochłoda w czasie upałów gwarantowana.
  • Truskawkowe tiramisu
    Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
  • Malinowy deser z mascarpone
    Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.




Podziel się linkiem:


Komentarze: