Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Topione masło cytrynowe - Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na bardzo drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtej warstwy), by wypełniła łyżeczkę do kawy. Wyciskamy też sok. Masło wkładamy na garnka z grubym dnem. Dodajemy skórkę z cytryny i stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Kiedy masło się roztopi i będzie gorące - uwaga, żeby nie przypalić! - zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sporą szczyptę soli oraz łyżkę soku z cytryny lub też trochę więcej do smaku. Ubijamy chwilę trzepaczką. Podajemy natychmiast do gotowanych warzyw.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Topione masło cytrynowe: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |