W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarteletki bananowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarteletki bananowe

Tarteletki bananowe

Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 30

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 300g gotowego ciasta francuskiego (surowego i rozwałkowanego)
  • cukier puder

Tarteletki bananowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości mniej więcej pół centymetra. Wkładamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i - posługując się okrągłą foremką o średnicy mniej więcej 5 cm - wycinamy tyle krążków, ile się da. Przekładamy je na przygotowaną blaszkę, po czym bierzemy inną foremkę, na przykład kieliszek, o średnicy trochę mniejszej, niż poprzednia. Tą foremką zaznaczamy kółka na wyciętych krążkach - ciasto wewnątrz nakłuwamy widelcem. Na nakłutym środku kładziemy plasterek banana.
Oprószamy ciasteczka cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 do 15 minut, czyli do chwili, kiedy ciasto podrośnie i dobrze się zarumieni. Jak to zwykle bywa z ciastem francuskim - lepiej je leciutko przepiec, niż nie dopiec...
Gotowe ciasteczka wyjmujemy i - póki gorące - znów oprószamy cukrem pudrem.
Zjadamy tego dnia, w którym były pieczone.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarteletki bananowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarteletki bananowe przepisy:

  • Tarteletki z dżemem Tarteletki z dżemem
    Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!
  • Orzechowe ciasteczka do herbaty
    Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)
    Bardzo popularny w Stanach deser - ot, taka owocowa zapiekanka z ciastem na wierzchu. Dzieci bardzo to lubią, zwłaszcza, jeśli doda im się jeszcze kulkę waniliowych lodów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: