W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą

Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g bucatini
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym (2 puszki)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pęczek koperku

Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i wkładamy do dużej miski.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Solimy i gnieciemy chwilę w rękach, żeby cebula zmiękła i zwiotczała. Dodajemy do tuńczyka.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach i dodajemy do tuńczyka. Sok wyciskamy i też dodajemy do tuńczyka. Wlewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i dodajemy sporo pieprzu prosto z młynka. Wszystko starannie mieszamy.
Koperek myjemy i rwiemy na piórka.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z tuńczykiem. Dodajemy koperek i mieszamy, po czym natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą przepisy:

  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Bucatini z różowym sosem
    Przyjemny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i koziego twarożku - chętni do eksperymentowania mogą zastąpić kozi serek świeżą bryndzą; może to być całkiem niezłe.
  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: