W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z cytryną i serem ricotta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z cytryną i serem ricotta

Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 200 g młodych listków szpinaku
  • cytryna
  • 200 g świeżego sera ricotta
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • świeżo starte pecorino do podania

Spaghetti z cytryną i serem ricotta - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szpinak bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, osuszamy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać makaron.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach; wyciskamy sok.
Skórkę i sok z cytryny mieszamy z ricottą i masłem w osobnej miseczce.
Ugotowane spaghetti odcedzamy, ale zostawiamy pół szklanki wody od gotowania. Makaron od razu wrzucamy do miski na szpinak - dzięki temu listki szpinaku zwiędną od makaronowego gorąca.
Do serka ricotta dolewamy po trochu wodę z makaronu - kilka łyżek, tyle, by serek uzyskał konsystencję sosu.
Sosem serowym polewamy makaron, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu, z serem pecorino do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z cytryną i serem ricotta: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z cytryną i serem ricotta przepisy:

  • Spaghetti z cytryną i bazylią
    Błyskawiczna, doskonała, wytrawna pasta z minimalnej ilości składników.
  • Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara
    Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. Na ten rzymski przysmak szczególnie łase są dzieci.
  • Szpinakowy ślimak z serem ricotta Szpinakowy ślimak z serem ricotta
    Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
  • Canneloni z grzybami i cukinią
    Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.
  • Makaron z warzywnym pesto
    Makaron - najlepiej spaghetti - mieszamy z selerowym pesto i siekanymi pomidorami. Szybkie, łatwe i pyszne - wiem, bo robiłam dziś na obiad.


Podziel się linkiem:




Komentarze: