W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Canneloni z grzybami i cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Canneloni z grzybami i cukinią

Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 płatów świeżego ciasta makaronowego (na lasagne)
  • 400 g mieszanych grzybów
  • 400 g cukinii
  • 150 g świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera ricotta
  • cytryna
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g niebieskiego sera (dowolnego)
  • surowe żółtko
  • 100 ml kremowej śmietanki

Canneloni z grzybami i cukinią - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy po kilka płatów ciasta na raz i gotujemy (pilnując, żeby się nie sklejały) 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy na stole kuchennym.
Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki.
Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na grubej tarce.
Szpinak płuczemy, pozbawiamy ogonków, osączamy i kroimy w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy grzyby i cukinię i smażymy, często mieszając, aż grzyby zmiękną. Solimy i - pardon - pieprzymy. Dodajemy szpinak, mieszamy i wykładamy na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu.
Z serka ricotta odlewamy wodę, wkładamy serek do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mieszankę grzybowo-cukiniowo-szpinakową i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką startą z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową.
Prostokątne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą.
Na każdy płat ciasta makaronowego nakładamy trochę nadzienia (1/12 konkretnie), rozsmarowujemy i zwijamy w rulonik, od krótszego boku. Zwinięte canneloni układamy ściśle w naczyniu tak, żeby się nie rozwinęły, czyli brzegiem do dołu.
Niebieski ser kroimy w kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy żółtko i śmietankę i miksujemy na gładką masę. Polewamy canneloni i wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wstawiamy canneloni i pieczemy mniej więcej kwadrans. Jeśli wierzch nie chce się przyrumienić, włączamy górny opiekacz.
Podajemy prosto z piekarnika, z sałatą i surowymi warzywami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Canneloni z grzybami i cukinią: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Canneloni z grzybami i cukinią przepisy:

  • Szpinakowy ślimak z serem ricotta Szpinakowy ślimak z serem ricotta
    Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
  • Spaghetti z cytryną i serem ricotta
    Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.
  • Brik z pigwą i kozim serem
    Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
  • Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty
    Jeden z tych przepisów, które pokazują, jak małym kosztem i wysiłkiem można przyrządzić coś eleganckiego - konkretnie niedużą zupkę typu krem, ozdobioną kuleczkami z twarożku i orzeszków pistacjowych.
  • Najlepsza bakława świata Najlepsza bakława świata
    Wspaniały przepis Claudii Roden, wielokrotnie przeze mnie próbowany. Niebo w gębie!


Podziel się linkiem:




Komentarze: