Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.
Kraj pochodzenia: Francja-WÅ‚ochy
Liczba porcji: 1 litr
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos pomidorowy uniwersalny - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory wkładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i siekamy na piure.
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucamy czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy pomidory. Dolewamy ocet, dosypujemy łyżeczkę cukru oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy, rondel przykrywamy i gotujemy sos przez pół godziny.
Bazylię lub natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy zioła do gotowego już sosu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos pomidorowy uniwersalny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |