Bardzo łatwy sos o konsystencji chutneyu. Pasuje doskonale do serów i smażonej wątróbki, a dla odważnych - do plastrów smażonej kaszanki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos-dżem z jabłek i szalotek - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy z łusek i kroimy w cienkie plasterki. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną i zaczną się złocić. Dodajemy kostki jabłka i orzechy. Smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając, przez 5 minut. Wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ocet. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos na malutkim ogniu przez pół godziny, aż zgęstnieje do konsystencji dżemu. Podajemy na zimno do serów lub na ciepło do mięsa.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos-dżem z jabłek i szalotek: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |