W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcina z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęcina z prawdziwkami

Cielęcina z prawdziwkami

To właśnie mamy dziś na obiad - wstyd się przyznać, ale jest to wynik przeglądu lodówki: kawałek cielęciny znalazł się w zamrażalniku, prawdziwki zebrałyśmy z Młodszym Dzieckiem przedwczoraj (po obraniu wrzuciłam je na chwilę do wrzątku, tak się lepiej przechowują), a małe szalotki były w ostatnich warzywkach... Do tego - Flan z cukinii.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g polędwiczki cielęcej
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 8-12 malutkich szalotek
  • 300 g pięknych prawdziwków
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Cielęcina z prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i błon. Kroimy w zgrabne medaliony i rozbijamy je lekko tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy plastry cielęciny - mniej więcej 4 na raz, żeby się nie tłoczyły. Osmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy do ciężkiego rondla z przykrywką.
Szalotki zalewamy na 2 minuty wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zgrabnie obieramy ze skórki. Podsmażamy szalotki na patelni po mięsie (może trzeba będzie dolać ciut oliwy), przekładamy do rondla.
Prawdziwki ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, przycinamy nóżki u podstawy, kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm.
Na patelni (tej samej) rozgrzewamy resztę masła, wkładamy grzyby (pojedynczą warstwą) i smażymy na rumiano z obu stron (na średnim ogniu).
Wlewamy wino, zagotowujemy i przelewamy wszystko razem do rondla z mięsem i cebulkami.
Dolewamy trochę wody (wystarczy kilka łyżek) i dusimy pod przykrywką, na małym ogniu, przez 20 minut do pół godziny - mięso powinno być mięciutkie, a sos przyjemnie brązowy.
Podajemy z piure ziemniaczanym, ryżem, małymi kładzionymi kluseczkami, a w warunkach "gościowych" robimy Flan z cukinii i Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcina z prawdziwkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Cielęcina z prawdziwkami przepisy:

  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Schab ze śliwkami po francusku Schab ze śliwkami po francusku
    Znakomite świąteczne danie, godne nawet wielkanocnego stołu. Doskonałym dodatkiem będzie *!*3417*!*, surówka z ostatnich już w sezonie kolb cykorii lub zwykła surówka z marchewki.
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).


Podziel się linkiem:




Komentarze: