W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone ziemniaki po włosku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Smażone ziemniaki po włosku

Rumiane kartofelki, po włosku przyprawione czosnkiem, oliwą i świeżym rozmarynem. Doskonałe do wszelkich mięs z grilla.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego rozmarynu

Smażone ziemniaki po włosku - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wrzątkiem, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy mniej więcej 15 minut. Odcedzamy, odparowujemy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy ziemniaki na kawałki - takie na jeden kęs. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 100 ml oliwy. Na gorącą wrzucamy plasterki czosnku i smażymy na jasnozłoty kolor. Odławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze kuchennym. Na tę samą oliwę kładziemy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor. Rozmaryn myjemy, osuszamy i obskubujemy "igły". Kiedy ziemniaki będą już niemal gotowe, posypujemy rozmarynem i smażymy jeszcze chwilę. Odsączamy ziemniaki z oliwy, posypujemy usmażonym czosnkiem, solimy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażone ziemniaki po włosku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Smażone ziemniaki po włosku przepisy:

  • Warzywa marynowane po wÅ‚osku
    Klasyczny włoski sposób konserwowania letnich i jesiennych warzyw na zimę. Kilka takich słojów w spiżarni bardzo podnosi samoocenę!
  • Gniecione ziemniaki po wÅ‚osku
    Bardzo chrupiące, rumiane kartofelki, lubiane zasadniczo przez całą rodzinę. Przyprawiamy je mieszanką włoskich przypraw, a podajemy do pieczonego mięsa, grillowanego mięsa, kiełbasek, ryby z grilla, szaszłyków...
  • Schab po wÅ‚osku z rozmarynem
    Przyjemny schabik we włoskim stylu: z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Podajemy z pieczonymi lub smażonymi kartofelkami.
  • WoÅ‚owina z prawdziwkami tym razem po wÅ‚osku
    Niedawno był polski gulasz z grzybami - a tu wersja z północnych Włoch. Najlepszy z odsmażaną polentą.
  • Szpinak i ziemniaki zapiekane po wÅ‚osku
    Solidna, rozgrzewająca zapiekanka z miłym posmakiem parmezanu i przypieczonych orzeszków piniowych. Podajemy z zieloną sałatą i sałatką z pomidorów (na przykład).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: