W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni

Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (Sznycel wiedeński), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) ziemniaków o zwartym miąższu
  • 500 g (pół kilo) ogórków sałatkowych
  • mały pęczek szczypiorku
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • olej słonecznikowy
  • biały ocet winny
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • 200 ml (niepełna szklanka) wywaru z kurczaka
  • około 100 ml oleju z pestek dyni

Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. Odlewamy wodę, chwilę ziemniaki odparowujemy, po czym odstawiamy, żeby przestygły. Kiedy już będzie można je wziąć w rękę, obieramy je skórki i kroimy w średnio grube plasterki.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki, po czym kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy razem ziemniaki, ogórki i szczypiorek.
Boczek kroimy w zgrabną kostkę, odrzucając skórę i chrząstki. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy będzie już gorąca, wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy boczek. Smażymy, aż boczek będzie chrupki i rumiany, po czym wlewamy 2 łyżki octu winnego i dodajemy musztardę (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wlewamy wywar z kurczaka i zagotowujemy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu wlewamy do sałatki.
Sałatkę delikatnie mieszamy, żeby nie połamać plasterków ziemniaków, po czym polewamy olejem z pestek dyni i znów mieszamy - olej z pestek dyni ma specyficzny smak, więc najpierw wlewamy tylko trochę, mieszamy, próbujemy i ewentualnie dolewamy więcej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni przepisy:

  • Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym
    Wiośniana sałatka z kartofelków z masą świeżych ziół. Mnie szczególnie odpowiada jako dodatek do sznycelków cielęcych, ale w towarzystwie poczciwego śledzia też się nieźle sprawdza...
  • Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem
    Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
  • Jesienna sałatka z dyni z cynamonem
    Maghrebska w charakterze sałatka, sezonowy dodatek do dań z (równie sezonowej) dziczyzny. Najlepsze dynie do gotowania to nie te, z których robimy halloweenowe latarnie - znacznie lepsza będzie odmiana Hokkaido lub dynia piżmowa (butternut).


Podziel się linkiem:




Komentarze: