Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ziemniakow-z-olejem-z-pestek-dyni

Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni

Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (Sznycel wiedeński), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) ziemniaków o zwartym miąższu
500 g (pół kilo) ogórków sałatkowych
mały pęczek szczypiorku
100 g chudego wędzonego boczku
olej słonecznikowy
biały ocet winny
łyżeczka musztardy z Dijon
200 ml (niepełna szklanka) wywaru z kurczaka
około 100 ml oleju z pestek dyni

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. Odlewamy wodę, chwilę ziemniaki odparowujemy, po czym odstawiamy, żeby przestygły. Kiedy już będzie można je wziąć w rękę, obieramy je skórki i kroimy w średnio grube plasterki.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki, po czym kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy razem ziemniaki, ogórki i szczypiorek.
Boczek kroimy w zgrabną kostkę, odrzucając skórę i chrząstki. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy będzie już gorąca, wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy boczek. Smażymy, aż boczek będzie chrupki i rumiany, po czym wlewamy 2 łyżki octu winnego i dodajemy musztardę (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wlewamy wywar z kurczaka i zagotowujemy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu wlewamy do sałatki.
Sałatkę delikatnie mieszamy, żeby nie połamać plasterków ziemniaków, po czym polewamy olejem z pestek dyni i znów mieszamy - olej z pestek dyni ma specyficzny smak, więc najpierw wlewamy tylko trochę, mieszamy, próbujemy i ewentualnie dolewamy więcej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024