Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-potrojnie-pomidorowe

Risotto potrójnie pomidorowe

Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 szklanek wywaru warzywnego
szklanka wytrawnego białego wina
duża cebula
8 połówek suszonych pomidorów
200 g pomidorów półsuszonych w oliwie
4 dojrzałe pomidory
masło
1 1/2 szklanki ryżu arborio
100 g świeżego parmezanu plus więcej do podania
pęczek bazylii
4 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Wywar warzywny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący pod ręką.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Suszone pomidory - najlepiej takie sprzedawane luzem, nie w oliwie - kroimy w paski.
Półsuszone pomidory - miękkie, lekko podsuszane pomidory o jędrnej konsystencji i żywym smaku - odcedzamy z oliwy i kroimy w grubą kostkę.
Zwykłe pomidory myjemy, wycieramy i kroimy w ósemki, wycinając "oczko" po ogonku.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek (tej, z której wyjęliśmy półsuszone pomidory) i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić.
Dodajemy ryż i dalej smażymy, mieszając.
Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień i mieszamy.
Po drugiej łyżce wywaru dodajemy do risotta suszone pomidory.
Po czwartej łyżce - dodajemy półsuszone pomidory.
Kiedy ryż będzie już niemal gotowy, dodajemy świeże pomidory.
Dolewamy resztę wywaru i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy ryż będzie ugotowany, zaś konsystencja risotta kremowa, zdejmujemy patelnię z ognia. Wsypujemy parmezan i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy bazylię i oskubujemy listki. Dodajemy listki do risotta i jeszcze raz mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi, po czym podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024