W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki w oliwie po grecku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczarki w oliwie po grecku

Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • nasiona kolendry
  • gałązka świeżego tymianku
  • listek laurowy
  • 250 g (ćwierć kilo) drobnych pieczarek
  • cytryna

Pieczarki w oliwie po grecku - Opis przyrządzania:

Pomidory parzymy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy.
W rondelku zagotowujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek kolendry, tymianek, listek laurowy i trochę soli.
Pieczarki płuczemy, osuszamy w ściereczce i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy zalewę 2-3 minuty, po czym wrzucamy pomidory i pieczarki. Gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości pieczarek). Wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową, a sos gotujemy jeszcze chwilę, aż nieco się zredukuje i zgęstnieje. Polewamy pieczarki sosem i podajemy po ostudzeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczarki w oliwie po grecku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczarki w oliwie po grecku przepisy:

  • Pieczarki z kolendrą
    Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
  • Tagliatetelle z pieczarkami Tagliatetelle z pieczarkami
    Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.
  • Pasztet grzybowy
    Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2009-03-21 10:31:43
O, dzięki za uwagę, zaraz poprawię - to jeden ze starszych przepisów na PieceOfCake i sporo jeszcze było błędów...Tak, dodajemy do sosu razem z pieczarkami. :-) Ale dałam 5, bo robiłam je wiele razy i są naprawdę świetne.
Moja ocena: 5

teresa, 2009-03-21 10:27:04
A co z tymi pomidorami? Dodajemy do sosu, czy co?
Moja ocena: brak oceny