Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasztet grzybowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Pieczarki ocieramy ściereczką i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, dodając 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, smażymy chwilę, po czym wrzucamy pieczarki. Smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż woda wyparuje i pieczarki zaczną się rumienić - czyli mniej więcej 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną bułkę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przekłądamy grzyby do malaksera, dodajemy serek i nieco soku z cytryny. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku, czym tam potrzeba. Przekładamy pasztet do kamionkowego naczynia, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy z grzankami, piklami i surowymi warzywami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pasztet grzybowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |