Będę to dzisiaj robić - dam znać, jak mi poszło. Uczciwie przyznaję - ten przepis na klasyczną kiszoną koreańską kapustę pochodzi z książki "Quick and Easy Korean Cooking" Cecilii Hae-Jin Lee, ale czyż dużo wiemy o kuchni koreańskiej? Nie mam autentycznego proszku chilli, a do koreańskiego sklepu dziś nie pojadę, bo sypie śnieg. Zastąpię go jakimś innym, trudno. Większy problem widzę w tym, że chyba nie mam takiej dużej miski...
Kraj pochodzenia: Korea
Liczba porcji: duży słój
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kimchi - Opis przyrzÄ…dzania:
Kapustę pekińską obieramy z wierzchnich przywiędłych liści. Płuczemy, otrząsamy z wody, po czym kroimy w poprzek w pasy szerokości około 5 cm.
Daikon myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm.
Sól rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Kapustę i daikon wkładamy do wielkiej miski (może być wyszorowana do prania) i mieszamy. Wlewamy osoloną wodę i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Następnego dnia odsączamy warzywa, ale wody nie wylewamy! Przekładamy warzywa znów do tej dużej miski.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki długości 5 cm. Dodajemy dymkę do warzyw.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Do warzyw dodajemy także imbir, proszek chilli i sos rybny.
Wszystko razem starannie mieszamy, po czym przekładamy do dużego, wyparzonego i osuszonego słoja, ubijając. Powoli wlewamy wodę z solą - powinna zakryć warzywa, ale sięgać kilka cm poniżej brzegu.
Słój zakręcamy i stawiamy w ciemnym chłodnym miejscu na co najmniej 2-3 dni, aż kapusta ukisi się stosownie do naszych wymagań.
Po otwarciu słoja przechowujemy kimchi w lodówce - będzie się trzymać kilka tygodni.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Kimchi: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |