W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kimchi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Kimchi

Kimchi

Będę to dzisiaj robić - dam znać, jak mi poszło. Uczciwie przyznaję - ten przepis na klasyczną kiszoną koreańską kapustę pochodzi z książki "Quick and Easy Korean Cooking" Cecilii Hae-Jin Lee, ale czyż dużo wiemy o kuchni koreańskiej? Nie mam autentycznego proszku chilli, a do koreańskiego sklepu dziś nie pojadę, bo sypie śnieg. Zastąpię go jakimś innym, trudno. Większy problem widzę w tym, że chyba nie mam takiej dużej miski...

Kraj pochodzenia: Korea

Liczba porcji: duży słój

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • daikon średniej wielkości
  • 1/4 szklanki soli
  • 4 cebulki dymki
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki koreańskiej papryczki chilli w proszku (gochu galu)
  • 2 łyżki sosu rybnego

Kimchi - Opis przyrządzania:

Kapustę pekińską obieramy z wierzchnich przywiędłych liści. Płuczemy, otrząsamy z wody, po czym kroimy w poprzek w pasy szerokości około 5 cm.
Daikon myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm.
Sól rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Kapustę i daikon wkładamy do wielkiej miski (może być wyszorowana do prania) i mieszamy. Wlewamy osoloną wodę i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Następnego dnia odsączamy warzywa, ale wody nie wylewamy! Przekładamy warzywa znów do tej dużej miski.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki długości 5 cm. Dodajemy dymkę do warzyw.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Do warzyw dodajemy także imbir, proszek chilli i sos rybny.
Wszystko razem starannie mieszamy, po czym przekładamy do dużego, wyparzonego i osuszonego słoja, ubijając. Powoli wlewamy wodę z solą - powinna zakryć warzywa, ale sięgać kilka cm poniżej brzegu.
Słój zakręcamy i stawiamy w ciemnym chłodnym miejscu na co najmniej 2-3 dni, aż kapusta ukisi się stosownie do naszych wymagań.
Po otwarciu słoja przechowujemy kimchi w lodówce - będzie się trzymać kilka tygodni.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Kimchi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kimchi przepisy:

  • Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)
    Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: *!*4287*!*), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.
  • Marynata z czerwonej kapusty
    Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.
  • Turecka zapiekanka z cukinii Turecka zapiekanka z cukinii
    Przepis na tę naprawdę znakomitą wegetariańską zapiekankę mam od mojej tureckiej przyjaciółki Ebru - sama go wymyśliła, zresztą dla swojego niesłychanie trudnego do wyżywienia męża... Coś tam, rzecz jasna, od siebie dodałam (konkretnie czosnek i ostrą paprykę), no i na wierzch daję różne sery, niekoniecznie mozzarellę, jak w oryginalnym przepisie. Za to fetę dodaję zawsze turecką, bo jest po prostu najlepsza na świecie!
  • Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi
    Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!
  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: