W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Turecka zapiekanka z cukinii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Turecka zapiekanka z cukinii

Turecka zapiekanka z cukinii

Przepis na tę naprawdę znakomitą wegetariańską zapiekankę mam od mojej tureckiej przyjaciółki Ebru - sama go wymyśliła, zresztą dla swojego niesłychanie trudnego do wyżywienia męża... Coś tam, rzecz jasna, od siebie dodałam (konkretnie czosnek i ostrą paprykę), no i na wierzch daję różne sery, niekoniecznie mozzarellę, jak w oryginalnym przepisie. Za to fetę dodaję zawsze turecką, bo jest po prostu najlepsza na świecie!

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • duży ziemniak
  • marchewka
  • 1/2 strąka papryki dowolnego koloru
  • pęczek cienkiej dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki
  • 150 g sera feta (najlepiej tureckiego)
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • oliwa z oliwek (turecka jest znakomita!)
  • łyżka suszonej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • garść tartego sera do posypania (mozzarelli lub jakichś resztek)

Turecka zapiekanka z cukinii - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Cukinię, ziemniak i marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na grubej tarce w długie, cienkie paski (najlepiej w malakserze z odpowiednią tarczą). Po utarciu odciskamy w rękach, garść po garści, nadmiar wody. Odciśnięte warzywa wkładamy do miski.
Paprykę pozbawiamy ogonka, nasion i białych "żeberek", myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paski. Dodajemy do utartych warzyw.
Dymkę, koperek i natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, po czym dodajemy do warzyw i wszystko razem starannie mieszamy.
Ser feta rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę i 2 łyżki oliwy i ucieramy na masę, która oczywiście nie będzie gładka - chodzi tylko o to, żeby jajka się rozbełtały, a mąka nie tworzyła grudek.
Dodajemy masę do warzyw, wsypujemy suszoną miętę oraz trochę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny do 40 minut, aż zacznie się lekko rumienić.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Papryczkę pozbawiamy nasionek (lub nie, jeśli wolimy ostre) i ogonka, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy czosnek i chilli z serem i posypujemy wierzch zapiekanki, po czym wstawiamy jeszcze na kwadrans do pieca, żeby ser się roztopił i przyrumienił.
Zapiekankę wyjmujemy z pieca i odstawiamy na jakiś kwadrans, żeby nieco przestygła - łatwiej ją będzie pokroić. W lecie możemy w ogóle podać ją na letnio ;-)
Do zapiekanki pasują wszelkie sałaty i surówki, można też podać do niej gęsty, naturalny jogurt.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Turecka zapiekanka z cukinii: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Turecka zapiekanka z cukinii przepisy:

  • Turecka sałatka z selera
    Pyszna sałatka z selera korzeniowego i marchewki z orzechowym sosem. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do mięsa, na przykład pieczonego kurczaka.
  • Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami
    Optymistycznie zielone placuszki z dodatkiem plastrów dojrzałych pomidorów i kremem z sera feta. Danie podnoszące na duchu i pozwalające zużyć kolejne cukinie, które przez noc wyrosły nam na warzywnej grządce...
  • Dynia zapiekana po francusku
    Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.
  • Turecka sałatka z pomidorów z papryką Turecka sałatka z pomidorów z papryką
    Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.
  • Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem
    Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...


Podziel się linkiem:




Komentarze: