W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelizowana marchewka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Karmelizowana marchewka

Smaczny sposób przygotowania marchewki - oczywiście najlepsza byłaby młoda, ale także ta zimowa, większa i twardsza, doskonale się nadaje. Podajemy przede wszystkim do białego mięsa, na przykład pieczonego indyka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) marchewki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka octu balsamico
  • świeży koperek

Karmelizowana marchewka - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy razem masło i oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą. Patelnię przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy marchewkę we własnym soku, aż będzie niemal miękka, powiedzmy jakieś 10-15 minut. Patelnię odkrywamy, wsypujemy cukier i mieszamy. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy-smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Marchewkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico do smaku, a na koniec posypujemy siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Karmelizowana marchewka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Karmelizowana marchewka przepisy:

  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Marchewka duszona z winem Marsala
    Delikatna, bardzo smaczna marchewka - doskonały dodatek do białego mięsa lub jajek w koszulkach.
  • Smażona fasolka z marchewką
    Chrupka jarzynka z zielonej fasolki i słupków marchewki, przyprawiona w stylu japońskim.
  • Zimowa zupa z niebieskim serem
    Rozgrzewająca zupa-krem z zimowych warzyw. Kawałeczki niebieskiego sera dodają zupie charakteru. Podajemy z bułką lub grzaneczkami serowymi.
  • Cytrynowe klopsiki Cytrynowe klopsiki
    Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Daria, 2018-05-27 10:17:02
Wypróbowałam z kalarepką. Smaczne! Dziękuję za przepis.
Moja ocena: 5

Alicja, 2012-06-02 16:21:22
Fantastyczny przepis, chyba ze wzgledu na dodatek octu balsamicznego. 5+
Moja ocena: 5