Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmelizowana-marchewka

Karmelizowana marchewka

Smaczny sposób przygotowania marchewki - oczywiście najlepsza byłaby młoda, ale także ta zimowa, większa i twardsza, doskonale się nadaje. Podajemy przede wszystkim do białego mięsa, na przykład pieczonego indyka.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) marchewki
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
łyżka octu balsamico
świeży koperek

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy razem masło i oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą. Patelnię przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy marchewkę we własnym soku, aż będzie niemal miękka, powiedzmy jakieś 10-15 minut. Patelnię odkrywamy, wsypujemy cukier i mieszamy. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy-smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Marchewkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico do smaku, a na koniec posypujemy siekanym koperkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024