W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Herbata "masala" 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Herbata "masala" 2

Herbata

W Indiach mają zwyczaj doprawiania herbaty rozmaitymi "korzeniami", co jest nie tylko pyszne, ale i rozgrzewające. A że idzie zima, to każdy ciepły napój się przyda... Ten konkretny przepis pochodzi z książki "International Cuisine: India", Cyrusa Todiwala, a po inną wersję sięgnijcie do przepisu Herbata "masala" (po indyjsku).

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka pełnego mleka
  • 3 strączki kardamonu
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki listków czarnej indyjskiej herbaty

Herbata "masala" 2 - Opis przyrządzania:

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy rozgnieciony kardamon, cynamon i pieprz. Dolewamy 2 szklanki wrzątku i stawiamy rondelek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na najmniejszy, gotujemy 2 minuty, po czym znów zwiększamy ogień i zagotowujemy.
Dodajemy listki herbaty i znów zmniejszamy ogień na najmniejszy. Po chwili rondel przykrywamy i gasimy ogień zupełnie.
Po 2 minutach przelewamy herbatę przez sitko do filiżanek i słodzimy do smaku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Herbata "masala" 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Herbata "masala" 2 przepisy:

  • Grzane wino
    Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.
  • Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem
    Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.
  • Ryż szafranowy na Święto Świateł
    W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...


Podziel się linkiem:




Komentarze: