W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gorący Biskup

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Gorący Biskup

W Wielkiej Brytanii mianem "Biskupa" (Bishop) określa się grzane porto. Hm, ciekawe dlaczego?

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • butelka czerwonego porto (Ruby Port)
  • pomarańcza
  • 6 goździków
  • ewentualnie cukier do smaku

Gorący Biskup - Opis przyrządzania:

Wlewamy porto do stalowego rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, kroimy na pół i nabijamy goździkami. Wkładamy do rondla z porto i stawiamy na dość małym ogniu.
Kiedy płyn będzie niemal wrzał, zdejmujemy z ognia i zapalamy (przy pomocy zapałki, na przykład). Dajemy się napitkowi popalić przez kilka sekund, po czym przykrywamy rondel przykrywką, żeby ogień zgasł.
Podajemy natychmiast, ewentualnie słodząc do smaku (dla mnie porto jest wystarczająco słodkie, ale de gustibus...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gorący Biskup: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Gorący Biskup przepisy:

  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
  • Naleśniki z wiśniami
    Ulubione w Belgii naleśniki z ciepłymi wiśniami - moja Mamusia żywi do nich nieuleczalną słabość i podstawowym pytaniem w restauracji jest: A czy są naleśniki z wiśniami? I chociaż porcja jest zazwyczaj ogromna, jakoś Mamusia daje radę...
  • Zupa grzybowa z porto
    W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
  • Kurczak pieczony z estragonem
    Nowoczesna wersja popularnej francuskiej potrawy. Świeży estragon doskonale pasuje do kurczaczego mięska, a porto i śmietanka uszlachetniają sos.
  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.


Podziel się linkiem:




Komentarze: