Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
Kraj pochodzenia: kraje Maghrebu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Harissa - Opis przyrzÄ…dzania:
Papryczki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, nasionka i membrany, po czym drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy kiełek ze środka, a sam czosnek też bardzo drobno siekamy. Mieszamy papryczki, czosnek i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie, osuszamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę - samą żółtą część, powiedzmy z 1/4 cytryny. Sok wyciskamy. Pastę papryczkowo-czosnkowo-pomidorową przekładamy do rondelka i podgrzewamy, dodając łyżkę oliwy, skórkę z cytryny i połowę soku. Mieszamy - jeśli wolimy więcej soku z cytryny, to dodajemy go do smaku. Podgrzewamy harissę na małym ogniu przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy harissę do miseczki, a na wierzch nalewamy oliwę tak, by zupełnie przykryła pastę. Trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Harissa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |