W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grillowana cukinia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Grillowana cukinia

Grillowana cukinia

Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dowolna ilość małych cukinii
  • oliwa z oliwek

Grillowana cukinia - Opis przyrządzania:

Cukinie przycinamy z obu końców, myjemy i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw (najlepiej tym, w kształcie litery Y) ścinamy z cukinii długie, cienkie plastry - tak, by z obu stron miały ciemnozielony pasek skórki.
Plastry cukinii wkładamy do sporej miski, solimy i skrapiamy oliwą. Mieszamy, najlepiej ręką, żeby oliwa i sól równomiernie się rozłożyły.
Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, nieco ogień zmniejszamy.
Kładziemy plastry cukinii pojedynczą warstwą na patelni tak, by paski grilla układały się w poprzek plastrów (jak na zdjęciu).
Grillujemy - jeśli plastry były cienkie, wystarczy z jednej strony), aż na powierzchni cukinii pojawią się przypieczone paski.
Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i kładziemy na talerzu, zaś na patelnię wkładamy kolejne i tak dalej, aż się nam cukinia skończy.
Taką cukinię w najprostszej wersji skrapiamy sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną oliwy. Możemy też polać ją dowolnym sosem sałatkowym, np. jogurtowym. Możemy wymieszać ją z makaronem lub risotto, dodać do innych pieczonych lub grillowanych warzyw i tak dalej i tak dalej...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grillowana cukinia: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Grillowana cukinia przepisy:

  • Najlepsza możliwa cielęca wątróbka Najlepsza możliwa cielęca wątróbka
    Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
  • Smażona szynka parmeńska
    Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.
  • Skórka pomarańczowa w syropie (mojej Mamusi)
    Bez smażonej w cukrze skórki pomarańczowej nie ma dla mnie ani sernika, ani ciasta drożdżowego. Tak właśnie. A że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, co zbiega się z nadchodzącym końcem pomarańczowego sezonu, oto przepis - właśnie teraz możemy zrobić zapas skórek na cały rok (kupne naprawdę są mniej smaczne). Jeśli w chwili psychicznego kryzysu wyjmiemy ze słoika kilka skórek, osączymy je z syropu, po czym zanurzymy w roztopionej czarnej czekoladzie, zostawimy do zastygnięcia, a potem spożyjemy - to samopoczucie powinno szybko się poprawić (sprawdzałam).
  • Grzaneczki z kaszanką
    Świetny sposób na przerobienie skromnej kaszanki w zakąskę koktajlową.
  • Jajka na miękko Jajka na miękko
    Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: