W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fajitas

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Fajitas

Fajitas

Świetne rodzinne danie: stawiamy na stole mięso usmażone z papryką, miseczki z kwaśną śmietaną, guacamole, salsą i tartym cheddarem i stos ciepłych tortilli. Każdy nakłada sobie na placek co chce, po czym zwija wszystko w rulon i próbuje zjeść tak, żeby jak najmniej nadzienia wyleciało na talerz (co rzadko się udaje).

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 limetki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ostra papryka
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 strąki papryki (w różnych kolorach)
  • 2 cebule
  • olej słonecznikowy
  • do podania: tortille
  • Guacamole
  • Salsa pomidorowa
  • kwaśna śmietana
  • starty na grubej tarce cheddar

Fajitas - Opis przyrządzania:

W ten sam sposób przyrządzamy fajitas ze schabem lub polędwiczką wieprzową (1kg), wołową polędwicą (1 kg) lub krewetkami (1 kg, bez główek i skorupek).
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek. Kroimy najpierw w plastry, a potem w długie cienkie paski. Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Mieszamy razem w szklanej misce paski mięsa, skórkę i sok z limetek, cukier, oregano, dowolną ilość ostrej papryki (ja daję mało, ze względu na dzieci i samodzielnie sobie doprawiam Tabasco) i cynamon. Starannie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej pół godziny.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy papryki z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy wzdłuż w "piórka".
2 duże patelnie stawiamy na sporym ogniu. Na każdą wlewamy 2 łyżki oleju. Na jedną patelnię wrzucamy paprykę z cebulą, solimy i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut. Na drugą patelnię wkładamy 1/3 mięsa i smażymy na rumiano na dużym ogniu. Kiedy porcja mięsa się usmaży, przekładamy ją do papryki, a na wolną patelnię wkładamy kolejną porcję. I tak dalej.
Usmażone mięso z papryką stawiamy na stole na podkładce. Do mięsa podajemy podgrzane w piecu lub kuchence mikrofalowej tortille, guacamole, salsę z pomidorów, kwaśną śmietanę i tarty ser. Każdy nakłada sobie na tortillę, co chce, po czym zwija w rulon i zjada.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Fajitas: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Fajitas przepisy:

  • Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha
    Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!
  • Kurczak meksykański w chrupiącej polencie
    Bardzo ciekawe danie o południowoamerykańskich korzeniach. Podajemy z pieczoną papryką, guacamole, grillowaną kukurydzą...
  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?
  • Quesadillas z oliwkami
    Błyskawiczna kolacyjka dla dwojga. Ciepłe placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, łyżką guacamole i ćwiartkami pomidora. Jakaś dobra salsa też będzie na miejscu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: