W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kalmary z papryką i czerwoną cebulką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Kalmary z papryką i czerwoną cebulką

Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mini kalmarów
  • 2 czerwone cebule
  • strąk zielonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna do podania

Kalmary z papryką i czerwoną cebulką - Opis przyrządzania:

Kalmary czyścimy - zazwyczaj trzeba zdjąć zewnętrzną błonkę, oddzielić macki od tułowia, z tułowia wyjąć fiszbin, a z macek takie czarne coś. Czasem te mini kalmary sprzedawane są już dokładnie oczyszczone i nie trzeba robić tych wszystkich zabiegów wstępnych. Tak, czy owak, trzeba je umyć i dobrze osuszyć.
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w średnio cienkie plasterki.
Obie papryki kroimy wzdłuż, pozbawiamy ogonków, nasionek i białych części, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski lub drobną kostkę (tak robią w tym brukselskim lokalu).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę z papryką i smażymy na sporym ogniu, aż warzywa z miękną i zaczną ledwo co się rumienić po brzegach. Solimy, mieszamy i zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę kalmarów (nie wszystkie naraz, bo zaczną się dusić we własnym sosie, a nie smażyć) i smażymy, na dużym ogniu, przez 3-4 minuty. Powinny stracić swą naturalną szklistość. Usmażone kalmary zdejmujemy z patelni i dokładamy do papryki.
Na patelnię wlewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy. Wrzucamy resztę kalmarów, smażymy je, jak poprzednio. Kiedy będą gotowe, dodajemy czosnek, mieszamy, po czym wrzucamy cebulę, paprykę i usmażone już kalmary.
Podgrzewamy chwilę, mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy prosto z patelni, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Kalmary z papryką i czerwoną cebulką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kalmary z papryką i czerwoną cebulką przepisy:

  • Gulasz z wołowiny, podawany w dyni
    Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
  • Kalmary duszone w czerwonym winie
    Danie, które nie sprawia żadnego kłopotu - kawałki kalmarów duszą się w czerwonym winie same, bez naszego udziału. Kawałki cefalopodów w ciemnym od wina sosie podajemy z ryżem, ciepłym i chrupiącym chlebem albo wstążkami makaronu. Do picia - to samo wino, którego użyliśmy do gotowania. Uwielbiam.
  • Kalmary z pesto z rukoli
    Szybkie, niekrępujące, a eleganckie danie w ładnej biało-zielonej tonacji. Takie kalmary możemy podać na lunch lub przystawkę, możemy też rozłożyć je na łyżkach do zupy (patrz tekst przepisu) i podać na przyjęciu stojącym.
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką
    Byłam niedawno w tureckim markecie i nie umiałam się oprzeć najróżniejszym odmianom papryki. Ta długa, jasnozielona jest znakomita zarówno na surowo, jak i duszona nadziewana, ale w tym przepisie świeci szczególnym blaskiem. Świeży zgrillowany tuńczyk, masa czosnku i właśnie papryka to błyskawiczna i przepyszna kombinacja, którą serdecznie polecam.


Podziel się linkiem:




Komentarze: