W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Eggnogg

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Eggnogg

Drink i deser w jednym - ajerkoniak na ciepło, z małą zawartością alkoholu.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 surowe żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) kremowej Å›mietanki
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) mleka
  • okoÅ‚o100 ml koniaku
  • cynamon

Eggnogg - Opis przyrzÄ…dzania:

Żółtka i cukier ucieramy mikserem na puszysty krem. Śmietankę i mleko wlewamy do garnuszka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żółtek z cukrem, cały czas miksując. Dolewamy 100 ml (lub nieco więcej...) koniaku, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Z wierzchu posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Eggnogg: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Eggnogg przepisy:

  • Zimny sos maltaÅ„ski
    Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.
  • Zielony groszek z saÅ‚atÄ… na ciepÅ‚o
    Sałata na ciepło jest bardzo smaczna - soczysta i lekko gorzkawa w przyjemny sposób. Sałata duszona z groszkiem to stara potrawa francuska, pojawiająca się w różnych wariantach - ta tutaj, to uproszczona wersja "groszku po francusku". Uproszczona - nie znaczy gorsza ;-)
  • Bulion z makaronem naleÅ›nikowym (i odrobinÄ… sherry)
    Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!
  • Tort makowy mojej Mamusi
    Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
  • Pory duszone z miÄ™tÄ…
    Zima idzie, trzeba pobierać witaminy z czego się da. A zielony kolor na talerzu poprawia samopoczucie.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: