W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)

Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!

Kraj pochodzenia: Austria

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml (niepełna szklanka) mleka
  • 60 g mąki
  • pęczek szczypiorku
  • olej słonecznikowy
  • 7 szklanek domowego wywaru wołowego (Podstawowy wywar z wołowiny)
  • 100 ml wytrawnego sherry

Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry) - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy naleśnikowy makaron:
jajka, mleko i mąkę miksujemy na jednolite ciasto, dodając sporą szczyptę soli.
Szczypiorek myjemy, starannie osuszamy i drobno siekamy - połowę dodajemy do ciasta, resztą posypiemy zupę "na wydaniu".
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy skąpą łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wlewamy 1/3 ciasta szczypiorkowego. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni i smażymy na złoto. Odwracamy naleśnik i smażymy po drugiej stronie również na złoto (druga strona przyrumieni się szybciej). Tak samo smażymy kolejne 2 naleśniki.
Ostudzone naleśniki kładziemy jeden na drugim, zwijamy w ciasny rulon i kroimy w poprzek w cienkie paski. Rozkładamy na 8 talerzach.
Odtłuszczony wywar wołowy podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy sherry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bardzo gorący bulion nalewamy na makaron, posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry): można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry) przepisy:

  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Niby-francuska zupa cebulowa Niby-francuska zupa cebulowa
    Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
  • Zupa kokosowa z krabem
    Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.
  • Dziwna zupa
    Hm. No naprawdę to jest dziwna zupa - z cebulą gotowaną w mleku, boczkiem i grzankami... Ale właściwie czemu nie? O tej porze roku mam poczucie, że wszystko mi się już znudziło i trzeba próbować nowości.
  • Szkocka zupa z porów
    Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...


Podziel się linkiem:




Komentarze: