Podobne do Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki przepisy:
Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką) Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
Anchoiade czyli pasta z anchois Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.
Pstrągi w folii z piekarnika Szybkie danie w postny piątek (lub jakikolwiek inny dzień) - jemy z chrupiącą bułką, która jest idealna do wyjadania cytrynowo-maślanego sosu, w którym (po upieczeniu) pływają nasze pstrągi.
Niby-francuska zupa cebulowa Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
Pieczarki z kolendrą Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.