W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cebula duszona w śmietanie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Cebula duszona w śmietanie

Iście zimowa jarzynka, do wszelkich smażonych mięs, a i do pieczonej ryby pasuje... Mnie zaś najbardziej smakuje z cielęcą, różową w środku wątróbką.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g cebuli
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • 150 ml kwaÅ›nej Å›mietany
  • 1/2 pÄ™czka koperku

Cebula duszona w śmietanie - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy z łusek i kroimy na cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Smażymy dalej, pilnując, żeby się nie przypaliła, aż będzie miała złoty kolor. Dolewamy trochę wody - powiedzmy 1/2 szklanki - zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy. Dusimy przez kwadrans, aż cebula będzie zupełnie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Kiedy woda odparuje, wlewamy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (sporo) i gotujemy, aż jarzynka zgęstnieje. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z jarzynką i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cebula duszona w śmietanie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cebula duszona w śmietanie przepisy:

  • Dwie kapusty z tymiankiem
    Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
  • WÅ‚oska kapusta w Å›mietanie
    Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
  • BÅ‚yskawiczna cukinia
    Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...
  • Marchewka glazurowana nr 2 (po wÅ‚osku)
    Bardzo pyszna jarzynka z młodej marchewki i cebulki. Doskonała do każdego białego mięsa, a ja szczególnie lubię ją w towarzystwie jajka w koszulce...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: