W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka z woka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Brukselka z woka

Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg jędrnej brukselki
  • 25 maleńkich cebulek (mrożonych)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • łyżka jasnego płynnego miodu
  • 2 łyżki (lub więcej do smaku) octu z cydru lub sherry
  • siekana natka do posypania

Brukselka z woka - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Brukselki przycinamy u podstawy i obieramy z przywiędłych listków, po czym płuczemy w zimnej wodzie. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy brukselkę i obgotowujemy przez 5 minut. Minutę przed końcem gotowania dorzucamy zamrożone cebulki.
Odcedzamy warzywa na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Jeśli brukselki są sporych rozmiarów, kroimy każdą pionowo na pół - małe kapustki zostawiamy w całości, cebulki oczywiście też.
Pomidorki myjemy i osuszamy.
Stawiamy wok na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wlewamy olej, po czym wrzucamy brukselkę z cebulką. Smażymy chwilę, mieszając, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy miód i starannie mieszamy.
Wsypujemy teraz pomidorki, wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę, aż pomidorki będą gorące, ale nie zaczną pękać.
Doprawiamy nasze warzywa solą i pieprzem, a jeśli trzeba, to dolewamy jeszcze ciut octu.,br> Przekładamy warzywa na ogrzany półmisek i posypujemy "na wydaniu" natką.
Jemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brukselka z woka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Brukselka z woka przepisy:

  • Brukselka z orzeszkami piniowymi
    Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Brukselka w śmietanie
    Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.
  • Brukselka z orzechami laskowymi
    Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!


Podziel się linkiem:




Komentarze: