W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka z orzeszkami piniowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Brukselka z orzeszkami piniowymi

Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg drobnej brukselki
  • 150 g miękiszu bułki lub chleba tostowego (bez skórki)
  • 3 łyżki masła
  • 100 g orzeszków piniowych
  • ostra suszona papryka (peperoncino)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Brukselka z orzeszkami piniowymi - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy, płuczemy na sitku. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brukselkę, gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy.
Bułkę lub chleb kruszymy w rękach na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy, mieszając, przez minutę, po czym dodajemy bułkę. Doprawiamy peperoncino i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy brukselkę i smażymy jeszcze kilka minut, żeby brukselka się zagrzała. Rozmaryn drobno siekamy, dodajemy do brukselki. Doprawiamy solą, mieszamy i podajemy prosto z patelni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brukselka z orzeszkami piniowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Brukselka z orzeszkami piniowymi przepisy:

  • Brukselka w śmietanie
    Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!
  • Brukselka z orzechami laskowymi
    Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: