W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bliny Kuby Goldberga

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Bliny Kuby Goldberga

Bliny Kuby Goldberga

Prościutkie bliny bez drożdży, a mimo to znakomite - o delikatnym smaku i różnorakim zastosowaniu: na słodko, na słono... Ja najbardziej lubię je z siekanym jajkiem na twardo, cebulką i kwaśną śmietaną. Kuba Goldberg (świeć Panie nad jego duszą) miał wiele zalet, a wśród nich niewątpliwy talent i zapał kucharski. Kiedyś o nim napiszę Gazetkę.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jajko
  • szklanka (250 ml) kefiru lub zsiadłego mleka
  • szklanka (250 ml) mąki
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Bliny Kuby Goldberga - Opis przyrządzania:

Miksujemy razem jajko, kefir i mąkę. Solimy i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy porcyjki ciasta - tyle, ile się zmieści na łyżce. Powinny same rozlać się na kształtne, dość cienkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu na rumiano (ale nie bardzo rumiano) z obu stron.
Bliny podajemy przede wszystkim na słono: ze śledziem, jajkiem na twardo, cebulką, topionym masłem, kawiorkiem, wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną. Lub na słodko: z cukrem pudrem, konfiturą (najlepiej z wiśni), sokiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bliny Kuby Goldberga: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bliny Kuby Goldberga przepisy:

  • Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet
    Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.
  • Pieczone buraczki z jajkiem
    Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna
  • Kanapka z jajkiem
    Absolutnie klasyczny sandwicz - jeden z niewielu akceptowanych przez mojego syna-niejadka. Ponieważ tradycyjna w tym zestawie rukiew wodna nie jest w Polsce szczególnie popularna - choć można już ją dostać - do kanapki możemy spokojnie użyć rzeżuchy.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Klasyczne bliny gryczane
    Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.


Podziel się linkiem:




Komentarze: