W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Afrykańskie "pączuszki" rybne

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Afrykańskie "pączuszki" rybne

Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.

Kraj pochodzenia: Zachodnia Afryka

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • filet z okonia (bez skóry)
  • strąk czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • jajko
  • 200 g mąki
  • mała paczuszka proszku do pieczenia
  • pokruszona ostra papryczka
  • olej do głębokiego smażenia

Afrykańskie "pączuszki" rybne - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy, pozbawiamy reszty ości, po czym drobno siekamy (ale siekamy naprawdę, nie przekręcamy przez maszynkę, ani nie miksujemy w malakserze).
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek i gniazdo nasienne. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek i cebulę obieramy i też drobno siekamy.
Mieszamy razem rybę, paprykę, czosnek i cebulę. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę. Dolewamy kubek wody i dodajemy proszek. Wszystko razem starannie mieszamy na gęste ciasto - w razie czego dolewamy jeszcze trochę wody. Solimy do smaku i doprawiamy do smaku ostrą papryką.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni.
Dwiema łyżeczkami formujemy z ciasta wrzecionowate pączuszki i wrzucamy po kilka na gorący olej. Smażymy na złoto-brązowo, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Pączuszki podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Afrykańskie "pączuszki" rybne: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Afrykańskie "pączuszki" rybne przepisy:

  • Pączuszki z kalafiora
    Bardzo oryginalne koktajlowe pogryzki z kalafiora ze śródziemnomorskimi dodatkami. Zarówno warzywa, jak i ciasto przyrządzamy wcześniej, zaś smażymy pączuszki tuż przed podaniem - najlepsze są naprawdę prosto z patelni.
  • Gruszkowe pączuszki
    Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.
  • Słodki sos z papryki
    Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.
  • Placuszki z białej ryby
    Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.
  • Angielska zupa z natki pietruszki
    Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.


Podziel się linkiem:




Komentarze: