W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / SÅ‚odki sos z papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

SÅ‚odki sos z papryki

Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • maÅ‚a cebula
  • strÄ…k czerwonej chilli
  • zÄ…bek czosnku
  • 200 g czerwonej pieczonej papryki bez skórki (z naszego przepisu lub - ostatecznie - ze sÅ‚oika)
  • Å‚yżeczka octu balsamico
  • maÅ‚y pÄ™czek bazylii

SÅ‚odki sos z papryki - Opis przyrzÄ…dzania:

Cebulkę drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy pestki, resztę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, chilli i czosnek. Smażymy, często mieszając, na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ale nie zacznie nabierać koloru. Wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze chwilę, aż papryka będzie gorąca. Dodajemy ocet balsamico, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładki sos, dodając ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słodki sos z papryki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do SÅ‚odki sos z papryki przepisy:

  • Zupa z pieczonych warzyw
    Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.
  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Makaron z kurczakiem i fistaszkami
    Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Domowy ketchup pikantny Domowy ketchup pikantny
    Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: