Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Turecka-zapiekanka-z-cukinii

Turecka zapiekanka z cukinii

Przepis na tę naprawdę znakomitą wegetariańską zapiekankę mam od mojej tureckiej przyjaciółki Ebru - sama go wymyśliła, zresztą dla swojego niesłychanie trudnego do wyżywienia męża... Coś tam, rzecz jasna, od siebie dodałam (konkretnie czosnek i ostrą paprykę), no i na wierzch daję różne sery, niekoniecznie mozzarellę, jak w oryginalnym przepisie. Za to fetę dodaję zawsze turecką, bo jest po prostu najlepsza na świecie!

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
duży ziemniak
marchewka
1/2 strąka papryki dowolnego koloru
pęczek cienkiej dymki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki
150 g sera feta (najlepiej tureckiego)
2 jajka
łyżka mąki
oliwa z oliwek (turecka jest znakomita!)
łyżka suszonej mięty
2 ząbki czosnku
czerwona papryczka chilli
garść tartego sera do posypania (mozzarelli lub jakichś resztek)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Cukinię, ziemniak i marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na grubej tarce w długie, cienkie paski (najlepiej w malakserze z odpowiednią tarczą). Po utarciu odciskamy w rękach, garść po garści, nadmiar wody. Odciśnięte warzywa wkładamy do miski.
Paprykę pozbawiamy ogonka, nasion i białych "żeberek", myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paski. Dodajemy do utartych warzyw.
Dymkę, koperek i natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, po czym dodajemy do warzyw i wszystko razem starannie mieszamy.
Ser feta rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę i 2 łyżki oliwy i ucieramy na masę, która oczywiście nie będzie gładka - chodzi tylko o to, żeby jajka się rozbełtały, a mąka nie tworzyła grudek.
Dodajemy masę do warzyw, wsypujemy suszoną miętę oraz trochę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny do 40 minut, aż zacznie się lekko rumienić.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Papryczkę pozbawiamy nasionek (lub nie, jeśli wolimy ostre) i ogonka, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy czosnek i chilli z serem i posypujemy wierzch zapiekanki, po czym wstawiamy jeszcze na kwadrans do pieca, żeby ser się roztopił i przyrumienił.
Zapiekankę wyjmujemy z pieca i odstawiamy na jakiś kwadrans, żeby nieco przestygła - łatwiej ją będzie pokroić. W lecie możemy w ogóle podać ją na letnio ;-)
Do zapiekanki pasują wszelkie sałaty i surówki, można też podać do niej gęsty, naturalny jogurt.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024