Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Canneloni-z-grzybami-i-cukinia

Canneloni z grzybami i cukinią

Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 płatów świeżego ciasta makaronowego (na lasagne)
400 g mieszanych grzybów
400 g cukinii
150 g świeżego szpinaku
łyżka masła
oliwa z oliwek
200 g sera ricotta
cytryna
gałka muszkatołowa
150 g niebieskiego sera (dowolnego)
surowe żółtko
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy po kilka płatów ciasta na raz i gotujemy (pilnując, żeby się nie sklejały) 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy na stole kuchennym.
Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki.
Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na grubej tarce.
Szpinak płuczemy, pozbawiamy ogonków, osączamy i kroimy w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy grzyby i cukinię i smażymy, często mieszając, aż grzyby zmiękną. Solimy i - pardon - pieprzymy. Dodajemy szpinak, mieszamy i wykładamy na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu.
Z serka ricotta odlewamy wodę, wkładamy serek do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mieszankę grzybowo-cukiniowo-szpinakową i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką startą z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową.
Prostokątne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą.
Na każdy płat ciasta makaronowego nakładamy trochę nadzienia (1/12 konkretnie), rozsmarowujemy i zwijamy w rulonik, od krótszego boku. Zwinięte canneloni układamy ściśle w naczyniu tak, żeby się nie rozwinęły, czyli brzegiem do dołu.
Niebieski ser kroimy w kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy żółtko i śmietankę i miksujemy na gładką masę. Polewamy canneloni i wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wstawiamy canneloni i pieczemy mniej więcej kwadrans. Jeśli wierzch nie chce się przyrumienić, włączamy górny opiekacz.
Podajemy prosto z piekarnika, z sałatą i surowymi warzywami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024