Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-groszkiem

Linguine z groszkiem

Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g linguine
200 g zielonego groszku (świeżego lub dobrego mrożonego)
40 g listków świeżej mięty (bez łodyżek)
2 ząbki czosnku
50 g orzeszków piniowych
50 g świeżo startego Pecorino Romano
oliwa z oliwek
cytryna
dodatkowy tarty ser Pecorino do podania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajmy jednak, żeby 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić groszek. W tym czasie wkładamy do malaksera listki mięty, obrany czosnek, orzeszki piniowe i Pecorino. Miksujemy wszystko, dodając jakieś 5-6 łyżek oliwy i sok z połowy cytryny. Kiedy wszystko jest dobrze zmiksowane, a sos w miarę jednolity, wyłączamy malakser. Sos ewentualnie solimy do smaku. Makaron wraz z groszkiem odcedzamy i mieszamy z miętowym sosem. Podajemy natychmiast, z dodatkowym tartym Pecorino do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024