Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blyskawiczne-linguine

Błyskawiczne linguine

Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) linguine
150 g suszonych pomidorów w oliwie
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
200 g dobrego koziego białego sera
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory osączamy z oliwy i kroimy w grube paski. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Kozi ser kruszymy widelcem. Kiedy makaron będzie niemal ugotowany, na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy pomidory i czosnek, smażymy 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie, a pomidory będą gorące. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z pomidorami i mieszamy. Przekładamy makaron do dużej miski, dodajemy listki bazylii i pokruszony ser. Szybko mieszamy, posypujemy pieprzem prosto z młynka i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024