OkrÄ…gÅ‚e, zamkniÄ™te ciasto z nadzieniem, sÅ‚odkim lub sÅ‚onym, pochodzÄ…ce z Francji. Może być z ciasta francuskiego lub kruchego, zdarzajÄ… siÄ™ też tourtes, w których spód jest z ciasta kruchego, a wierzch z francuskiego (bardzo dobre). Generalnie zasada jest taka: w formie do tarty (lub po prostu na blasze) kÅ‚adziemy krążek surowego ciasta, na to nakÅ‚adamy nadzienie, na wierzch kÅ‚adziemy drugi krążek ciasta i zalepiamy starannie brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy nożyczkami. Wierzch smarujemy rozbeÅ‚tanym surowym żóÅ‚tkiem, możemy też ozdobić rozmaitymi wycinankami z ciasta. CaÅ‚ość pieczemy na zÅ‚oty kolor.
Bliskim krewnym francuskiego tourte jest brytyjski pie.
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |